Zašto Vam je potreban

Google My Business?

Google My Business je alat koji Vam omogućava upravljanje i optimizaciju Vašeg profila kompanije na Google-u.
Picture of Kristina Vignjević

Kristina Vignjević

Kristina je glavni urednik blog sekcije kompanije Kivi digital, gdje pomaže preduzetnicima da razumiju smisao online poslovanja.

10 minuta čitanja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Google je najposjećenjija web stranica u svijetu. Google svake sekunde u prosjeku obrađuje više od 40 000 upita za pretraživanje, što znači više od 3,5 milijardi pretraživanja dnevno i 1,2 trilijuna pretraživanja godišnje u čitavom svijetu.

Mnoge kompanije, u nastojanju da dobiju bolju vidljivost na Googlu, posežu za otvaranjem Google My Business profila, poznat kao službeni profil kompanije. Ukoliko ste jedan od tih poslovnih vlasnika morate da znate da su Vam potrebne upravljačke i uređivačke sposobnosti kako bi Google My Business profil radio za vas kao efikasan SEO alati i ujedno alat za privlačenje potencijalnih klijenata.

U ovom članku ću pokriti sve teme koje trebate da zanate o Google My Business-u, uključujući:

  • Šta je to Google My Business?
  • Zašto Vam je potreban Google My Business?
  • Korištenje Google My Business za lokalni marketing
Statistički pregled upotrebe pretraživača

Slika 1. Statistički pregled upotrebe pretraživača širom svijeta za period od januara do avgusta 2022. godine

Šta je Google My Business?

Google My Business je alat koji Vam omogućava upravljanje i optimizaciju Vašeg profila kompanije na Google-u. Kako bismo Vam objasnili šta je Google My Business i kako on funkcioniše, prvo se moramo uvjeriti da Vam je jasno šta je profil kompanije.

Profil kompanije je Google-ov izraz za Google poslovni popis. Profil kompanije pojavljuje se na Google Maps i u lokalnim rezultatima Google pretrage. Profil kompanije na Google pretrazi izgleda kao na slici 3. Jedini način da upravljate profilom kompanije je preko Google My Business naloga (slika 2.).

Šta je Google My Business?

Slika 2. Google My Business nalog

Šta je Google My Business?

Slika 3. Google My Business profil

Korištenje Google My Business za lokalni marketing

Kao što je već pomenuto Google My Business nije lični poslovni profil, već alat kojim poboljšavate svoj poslovni profil kako biste povećali njegovu vidljivost i efikasnost.

U ovom dijelu ćemo pokriti četiri osnovna razloga zbog kojih se Google My Business koristiti kako bi se profil na Google popisu učinio boljim lokalnim marketinškim alatom.

1. Povežite se sa potrošačima

Postoji mnogo načina na koji potrošači mogu stupiti u interakciju sa profilom Vaše kompanije. Pomoću Google My Business naloga moćićete lako i brzo da odgovarate na recenzije ili pitanja Vaših potrošač i tako direktno uspostaviti povezanost. Takođe, možete koristiti Google My Business za objavljivanje postova na profilu kompanije, slično kao što biste to učinili s Facebook-om i drugim društvenim medijima.

2. Istaknite svoje poslovanje

Profil kompanije sadrži određene podatke o Vašoj komapiji. Pomoću Google My Business naloga možete navesti dodatne informacije koje su bitne za Vaše poslovanje kao što su radno vrijeme, link ka Vašem web sajtu, proizvode i cijene, i druge tetalje koje Vašu komapniju čine jedinstvenom. Takođe, Google My Business naloga ćete koristiti za izmjene i ažuriranje prema potrebama.

3. Uvid

Pomoću Google My Business naloga možete dobtiti ključni uvid u svoju publiku i uspješnost lokalnog pretraživanja. U analitičkoj kartici ove platforme možete vidjeti upite koje korisnici koriste za pronalaženje profila Vaše kompanije, da li su Vas pronašli pomoću Google Maps ili Google pretrage, kao i razvrstane aktivnosti poduzete na Vašem Google poslovnom popisu. Također imajte na umu da postoje načini za praćenje klikova s ​​profila tvrtke putem UTM parametara i Google Analyticsa.

Uvid - Google My Business nalog

Slika 4. Google My Business nalog uvid

4. Provodi lokalni SEO

Kao što Vam je poznato, Google koristi algoritme za rangiranje svojih oglasa i web stranica. Takođe, ima i algoritam za rangiranje poslovnih podataka. Pomoću svog Google My Business naloga ploče možete uključiti ključne riječi u svoj poslovni profil i izvršiti druge optimizacije kako biste mu pomogli u rangiranju u lokalnim rezultatima.

Slika 5. Google My Business Vam može pomoći da optimizujete
svoj poslovni profil kako biste se pojavili među prva tri profila.

Potrebne su Vam dodatne informacije?

Ukoliko imate pitanja, nedoumica, treba Vam pomoć, vrlo rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i potruditi se da zajedno osposobimo Vaše poslovanje na Internetu.

Stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Dostupni smo našim klijentima kada god im je to potrebno.

Na Vaše upite odgovaramo u roku od sat vremena. Naš rad možete pratiti na društvenim mrežama.

Naše objave

Dođite na kafu

Konsultacije sa našim klijentima obavljamo uz prijatnu armosferu i čašicu dobre kafe. Možete nas pronaći u ulici Ilije Garašanina 44 u Banjoj Luci. Konsultacije možete zakazati putem telefona ili službenog maila.